Блог Публикация

Музика в търговски обекти – седем неща, които трябва да знаете (3/7)

Supermarket

КОЛКО, КАК И НА КОГО ДА ЗАПЛАТИМ ЗА ПУБЛИЧНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МУЗИКА?

Продължаваме нашата поредица от постове, посветени на темата „Използване на музика в търговски обекти“.
След ЗАЩО ЗВУЧИ МУЗИКА В ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ? и ТРЯБВА ЛИ ДА ЗАПЛАЩАМЕ ЗА МУЗИКАТА В ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ? идва темата за парите.
Тя е най-важната за собственици и управители на търговски обекти – КОЛКО, КАК И НА КОГО ДА ЗАПЛАТИМ ЗА ПУБЛИЧНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МУЗИКА?

Обичайното решение

То е тези права да се заплащат на Организациите за Колективно Управление на Права (ОКУП). В различните страни има различна структура на фирмиране на ОКУП, като това важи и за страните членки на ЕС. В някои има ОКУП на авторите, ОКУП на продуцентите, ОКУП на артистите-изпълнители. В други страни, както е в България, те са само две – МУЗИКАУТОР (за авторските права) и ПРОФОН (на артистите изпълнители и на продуцентите).

Важно е да се знае, че всеки ползвател (търговски обект) трябва да е сключил отделен договор с всяко едно от тези две дружества. Така той ще е уредил всички музикални права за публично изпълнение и ще използва легално музика в България, в търговския си обект. Заплащайки на ОКУП дължимите по техните тарифи суми, ползвателят заплаща правата за каталозите, представлявани от съответната ОКУП. Това на практика е цалата световна музика, защото българските дружества имат билатерални договори с аналогичните дружества по цял свят. Тарифите и на двете дружества са одобрени от Министерство на Културата.

Ценообразуване

В различните държави, тарифите на дружествата са формирани на различен принцип. В някои, дължимата сума зависи от броя места, в други – от площта, а в трети – от броя на хората от персонала, които работят в озвучавания обект. По отношение на заведенията, вляние оказва не само броят на местата, но и категорията /броят звезди/ на заведението, както и неговият тип – ресторант, казино, нощен бар и др.

В България тарифите и на ПРОФОН и на МУЗИКАУТОР за магазините, са въз основа на търговската площ. За заведенията цените по тези тарифи се определят от типа на заведението, броя места и неговата категория. Мениджърите на търговски центрове и молове трябва имат предвид, че права за публично изпълнение трябва да се заплащат и за нетърговските площи.

Актуалната тарифа на МУЗИКАУТОР можете да видите тук: тарифа
Актуалната тарифа на ПРОФОН можете да видите тук: тарифа

Важно е да се знае, че когато музиката се използва за озвучаване на магазини или заведения, няма значение дали тя звучи от източник – озвучителна система, ТВ приемник или компютър. Правата за публично изпълнение, трябва да се заплатят отделно от абонамента за доставка на услугата (кабелна, сателитна телевизия или онлайн стрийминг)! Тази тема беше подробно дискутирана в предишният пост тук.

Според добрите международни практики, ОКУП могат да задържат до 20% от получените приходи. Те се използват за присъщите им разходи по подръжка и разпределение на приходите към съответните правоносители.

Отново за санкциите и инспекторите

ЗАПСП ясно и точно регламентира, кой проверява за спазването на закона и какви санкции се налагат при установено нарушение.
Проверка, съставяне на констативен протокол и налагане на съответните санкции прави само и единствено инспектората на Министерство на културата – отдел ИАП. Това се извършва в присъствието на представител на полицията и експерт. Установява се каква музика звучи в проверявания обект и се изисква от управителя на обекта да бъдат предоставени договорите за музикални права за публично изпълнение.

В случай на констатирани нарушения се издават наказателни постановления, които при 1-во нарушение са от 2000 до 20000 лв. При 2-ро нарушение сумите са от 3000 до 30000 лв , а при трето води и до временно затваряне на обекта.

В края на миналата година публикувахме информация за „мними инспектори“. За да сте сигурни кой ви проверява, ето контактите на Инспектората на Министерството на Културата тук.

В следващия пост, ще потърсим „ИМА ЛИ АЛТЕРНАТИВА ЗА УРЕЖДАНЕ НА МУЗИКАЛНИТЕ ПРАВА ЗА ПУБЛИЧНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МУЗИКА В БЪЛГАРИЯ?“.

Коментар (1)

  1. […] предишният ни пост обсъдихме “обичайното решение”, към което […]

  2. […] в търговските обекти, трябва ли да се заплаща и на кого, и какви са алтернативите за легално озвучаване на […]

  3. […] обекти, трябва ли да се заплаща за нея и на кого. Разгледахме алтернативите пестящи пари и […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.