Блог Публикация

Музика в търговски обекти – седем неща, които трябва да знаете (2/7)

pub-horizontal

ТРЯБВА ЛИ ДА ЗАПЛАЩАМЕ ЗА МУЗИКАТА В ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ?

Продължаваме нашата поредица от постове, посветени на темата „Използване на музика в търговски обекти“.
След първата ни тема ЗАЩО ЗВУЧИ МУЗИКА В ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ? е време да преминем нататък.
Ето и вторият ни пост, засягащ най-дискутираната тема със собственици и управители на търговски обекти – ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ЗАПЛАЩА ЗА МУЗИКАТА В ОБЕКТА?

Музиката и правата

Музиката е продукт като всеки друг, т.е. за да го ползваш трябва да заплатиш за неговото създаване и ползване. В античността не е било известно понятието авторско право, но историческите източници доказват, че още в Древна Гърция и в Древния Рим се е ценяла не вещта, върху която е било материализирано произведението, а самото произведение.

Днес законодателството ясно и точно урежда взаимоотношенията между създателите на музикалния продукт и неговите ползватели. Началото му е поставено с откриването на книгопечатането 1440 г и създаването на т. нар. режим на привилегиите през 1486 г. във Венеция. Преминава се през първия закон от 1709 г. приет по времето на кралица Анна Стюард в Англия за изключителното право на авторите – изключително право на възпроизвеждане за определен период от време.

Съвременното законодателство почива на принципите залегнали в Бернската конвенция (БК), която влиза в сила в края на 1887 г., на Универсалната конвенция, което е изработена под егидата на ЮНЕСКО в началото на 50-те години на XX век и на Римската конвенция. Понастоящем Република България е ратифицирала и трите конвенции е в сила Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Съгласно ЗАПСП правата върху даден музикален продукт са два вида:

 • АВТОРСКИ ПРАВА – тези на композиторите и текстописците. Валидни са 70 г. от датата на публикуване на произведението
 • СРОДНИ ПРАВА – на артистите изпълнители и на продуцентите на записи. Валидни са 70 години от изпълнението, респ. създаването на записа.

В общият случай сродните права почти винаги предполагат произведение, което е закриляно от авторсикете права. Обхватът на закрила на авторските права е по-голям в сравнение със закрилата на сродните права, чийто срок е винаги по-кратък от срока за закрила на авторските права.

Музиката в търговските обекти

Именно въз основа на ЗАПСП, използването на музика за озвучаване на търговски обекти и на публични места се третира, като публично изпълнение на музика. За такова използване според ЗАПСП се дължи заплащане.

Важно е да се прави ясно разграничение на използването на музика за лични цели и за публично изпълнение! При използването за лични цели, със закупуването на дадения носител повече не се дължи възнаграждение. При публично изпълнение, притежаването на законно придобит запис не е достатъчно и се дължи заплащане при използването му за озвучаване на търговски обект!

Съвременните технологии изместиха традиционно познатите методи за озвучаване посредством плочи, магнетофонни записи или компакт дискове. Стрийминг услугите създават усещането в някои от управителите на търговските обекти, че заплащайки за съответната услуга, тя може да бъде използвана и за целите на публичното изпълнение. За да спестят от разходите си за музика, мнозина се опитват да правят собствени плейлисти, като използват собствени CD, DVD носители или услугите, предлагани от Spotify, YouTube или iTunes. Правейки това, те са убедени, че са осигурили музиката, която е по техен вкус, при това без пари. В този случай с пълна сила важи правилото лични цели <-> публично изпълнение, описано в горния параграф.

А безплатните услуги?

Независимо от произхода на музиката, когато тя се се ползва за публично изпълнение в търговски обекти, магазини или заведения и не са заплатени съответните права за публично изпълнение – това е нарушение на ЗАПСП.
Използването е незаконно, дори ако имате премиум абонамент за Spotify! Така стоят нещата и когато пускате музика, от оригинално CD, което сте закупили. Същото важи и за музика, която сте заплатили и свалили законно, например от iTunes.

Това, което всеки получава като права, когато заплаща абонамент за музикална онлайн услуга или при закупуване на дискове, са уредени права само за лично ползване. Това изрично е изписано на всеки оригинален носител, или в общите условия за ползване на всички легални онлайн услуги. По-просто казано, ползването на Spotify например, по никакакъв начин не урежда музикални права за публично изпълнение на музика за легално озвучаване на магазин, заведение или друг търговски обект.

Проблемът в България е, че българският бизнес масово не урежда тези права. В много случаи даже и не знае, че трябва да са заплащат както авторските така и сродни права за публично изпълнение на използваната за озвучаване музика. За мнозина тази материя е изцяло непозната, а юристите, които имат достатъчно опит, са малко. Но незнанието не е довод за отмяна на наказанията – нашата следваща подтема.

Санкции при нерегламентирано публично изпълнение на музика

ЗАПСП ясно и точно регламентира кой проверява за спазването на закона и какви санкции се налагат при установено нарушение.

Проверка, съставяне на констативен протокол и налагане на съответните санкции има право само и единствено инспектората на Министерство на културата – отдел ИАП. Това се извършва в присъствието на представител на полицията и експерт, които установяват каква музика звучи в проверявания обект и изискват от управителя на обект да им бъдат предоставени договорите за музикални права за публично изпълнение.

В случай на констатирани нарушения се изтават наказателни постановления. Те при 1-во нарушение са от 2000 до 20000 лв, при 2-ро от 3000 до 30000 лв, а при трето води и до временно затваряне на обекта. За съжаление повечето управители на обекти взимат мерки, едва след като бъдат хванати в нарушение.

В следващия пост, фокусът ще бъде най-чувствителната тема за бизнеса „КОЛКО, КАК И НА КОГО ДА ЗАПЛАТИМ МУЗИКАЛНИТЕ ПРАВА ЗА ПУБЛИЧНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МУЗИКА?“.

Коментар (1)

 1. Красен 2016-06-21 в 3:52 pm Отговор

  Разликата между лично ползване и публично изпълнение – ключът към бараката 🙂

 2. Киро 2016-06-21 в 6:28 pm Отговор

  Културата и бахура

 3. Мартин 2016-06-26 в 3:40 pm Отговор

  Да , но ние собствениците на заведение не сме били поканени на нито една среща за определяне на цена за ползване на музика със запазени авторски права – представени от някои от нашите организации (Съюз на Ресторантьорите , Съюз на Хотелиерите и още няколко съюза ) . Събрали се някакви си музикантчета и композиторчета и решили каква ще бъде цената , КОЙ НИ ПОПИТА НАС , КОЙ ДИСКУТИРА С НАС – устройва ли ни дадената цена .Забравят повечето от тези музикантчета и композиторчета , че благодарение на нас 90% от тях си вадят хляба И СЪС СИГУРНОСТ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НАС , а не ние с тях . НИЕ СМЕ ТЕЗИ , КОИТО ДАВАМЕ ПАРИТЕ И НИЕ СМЕ ТЕЗИ , КОИТО ТРЯБВА ДА ОЧАСТВАМЕ В ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО ….. Надявам се , ясно се изразих – вярвам , че всичко колеги ще се съгласят с моето мнение .

  1. Краси 2021-06-07 в 9:46 pm Отговор

   Симпатяга, някой производител на хляб да е дошъл да те пита дали цената от 1.20 лв. за брой ти е ОК?! Ако цената не ти е по джоба, няма да пускаш музика на клиентите си. Съответно ако нямаш и 1.20 лв. за хляб няма да ядеш…. it’s so simple

 4. Марио Георгиев 2016-06-28 в 2:27 pm Отговор

  Много интересна тема. За мен закона за авторското право е неосъществим, защото не е в тон с реалностите. А не може ли да се разглежда, че търговския обект Х прави реклама на песента на композитора Y ? Ясно е, че ако една песен/музикално произведение, роман, картина…../ не видят бял свят, колкото и да са хубави са мъртвородени. И обратното. Най-тъпото парче повтаряно непрекъснато става хит. Та кой на кого дължи ? С това изобщо не искам да кажа, че творците трябва да работят без пари, но……Не това е начина. Кой в България се храни от авторски права ?? А и за какви 70 години става въпрос ??? През 16 век може и да е бил приемлив период, но сега повече от 1-2 години е глупаво.

  1. Име 2016-06-30 в 2:14 pm Отговор

   Браво, брато! Харесва ми гледната ти точка! Само така!

 5. […] Важно е да се знае, че когато музиката се използва за озвучаване на магазини или заведения, няма значение дали тя звучи от източник – озвучителна система, ТВ приемник или компютър. Правата за публично изпълнение, трябва да се заплатят отделно от абонамента за доставка на услугата (кабелна, сателитна телевизия или онлайн стрийминг)! Тази тема беше подробно дискутирана в предишният пост тук. […]

 6. Тодор 2016-07-06 в 7:32 am Отговор

  Тия авторски права са пак еврейски номера за правене на лесни пари! Съгласен съм с колегата че ако никой не слуша дадена песен или гледа видео си остава само на певеца автора и така на татък. Мисля че думите изпълнители също го разбират и не разчитат много на пари от права. Те и без това се губят по пътя и не стигат до тях!
  Според мен трябва да се направи разлика между вида на ползване, като ясно да е определено кой вид заведение колко и при какви обстоятелства и кой нищо не трябва да плаща, защото съгласете се че има разлика дали слушам музика в такси махленско кафе и дискотека.

 7. […] върху бизнеса в търговските обекти, трябва ли да се заплаща и на кого, и какви са алтернативите за легално […]

 8. […] върху бизнеса в търговските обекти, трябва ли да се заплаща за нея и на кого. Разгледахме алтернативите пестящи […]

 9. стефан 2018-09-06 в 1:47 am Отговор

  Ако си правя купон в къщи както беше едно време.Събрали сме се 20 човека примерно.Магнетофона свири 5-7 часа до като трае купона и тези 20 човека слушат музика.Значи ли,че трябва да се плаща на ИАП ?

  1. Маркет Радио 2018-09-06 в 1:53 am Отговор

   Не, докато не им взимате вход или не им продавате напитките 🙂

 10. nana 2019-04-18 в 10:13 pm Отговор

  vajili za hranitelni magazini

  1. Маркет Радио 2019-04-23 в 3:06 pm Отговор

   Да – за всички търговски обекти

 11. Златина 2019-06-24 в 9:05 am Отговор

  Здравейте ,аз искам да си заплатя за да се слуша музика в търговския ми обект .
  Как може да стане това ,съгласна съм да отида в общината и да попълня нужните документи съответно и да си заплатя но по – интернет ми звучи доста опасни това са лични данни.

  1. Маркет Радио 2019-07-03 в 2:24 pm Отговор

   Здравейте, ако ви притеснява онлайн поръчката – звъннете ни на +359884441412 и ще организираме комуникацията по друг начин.

 12. Пацолини 2019-08-31 в 9:07 am Отговор

  Добре де а не могат ли да пускат музика която не е авторска… Търся 2 дни информация по тая тема…

  1. Маркет Радио 2019-09-11 в 9:57 pm Отговор

   Здравейте, реално всяка музика има автори 🙂 Имаше един магазин близо до офиса ни, където бяха решили да пускат природни звуци (песни на птички и т.н.), но го спряха след 2-3 дни …

  2. Пацолини 2019-10-03 в 5:19 pm Отговор

   Във интернет пространството има доста автори които си публикуват музиката и не желаят възнаграждение а слушателите да се радват на произведенията им! Дори на всяко тяхно парче като заглавие и допълнително описание към музиката си пише no copyright music съгласно законите за ползване на you tube … Това което вие пишете като информация е много подвеждащо, не мога да разбера каква е целта с тези такси?

   1. Маркет Радио 2019-10-31 в 1:40 pm Отговор

    Здравейте, не искаме да подведем никой. В закона пише да са ви „дали писмено съгласие“. Ако имате такова съгласие, можете да използвате такава музика. При проверка трябва да го докажете, иначе ще ви глобят.

    1. МАЙ МАРКЕТ АД 2021-02-12 в 6:52 pm Отговор

     В закона се дефинира и понятието „авторски права“. Които не са вечни, а изтичат максимум 50 години след смъртта на автора. Ако се слушат само произведения от преди повече от 50 години, няма нужда от никакви писмени съгласия. В България все още действа т. нар. „презумпция за невинност“. Т.е. не си длъжен ти да доказваш, че имаш позволение да пускаш всяка мелодия, а съставителите на акта трябва да докажат в съда, че си пускал нещо, защитено от авторски права, които ти не си платил.

     1. Maria 2021-07-01 в 11:19 pm

      Авторските права изтичат 70 години след смъртта на автора или по-точно на 1ви януари от годината, която следва годината, в която авторът е починал. И още – единствените организации, от които може да се добие такъв лиценз, са Музикаутор и Профон, лицензът се нарича MusicPro. Пазете се от измамници, които Ви продават подобен лиценз на по-ниска цена и Ви лъжат, че можете да пускате всичко. Подобни частни компании не са незаконни, но трябва изрично и по списък да имат разрешение от всеки един автор, да продават музиката му. А само в една песен може да има десетина автори – двама композитори, текстописец, пет-шест автори на аранжимент и т.н. Със сигурност частна компания не може да обхване репертоар, който да е комфортен за заведение. Може би за експресно пазаруване в магазин от типа на Ikea, но в момента, в който пуснете Шакира или Селин Дион, сте си сложили главата за глоба от дирекция АПСП на Министерството на културата или от Общината.

     2. Маркет Радио 2021-07-12 в 2:30 pm

      Мария, надавам се не наричате компанията ни – измамници 🙂 Ако се съмнявате, че имаме качествена музика – можем винаги да ви дадем тестови достъп и да послушате каналите ни. Що се отнася до рекламата, която правите на Профон/Музикаутор, добре е да уточните, че има списък на изтеглените произведения, където фигурират доста популярни в България артисти и произведения.

 13. Даниела 2019-10-11 в 11:21 am Отговор

  Извинете, не разбрах дали може да се слуша радио в търговски обект?

  1. Маркет Радио 2019-10-31 в 1:37 pm Отговор

   Здравейте, можете да слушате ефирно радио, но трябва да заплатите лицензионни такси към Профон и Музикаутор

 14. Людмил 2020-03-06 в 3:29 pm Отговор

  Къде мога да подам сигнал за обект, който пуска музика без уредени права?

  1. Маркет Радио 2020-03-09 в 2:37 pm Отговор

   Здравейте,
   Посетете страницата на Министерство на културата.
   Там в раздела Авторско право, ще получите информация, как да действате.
   Ето линк: http://mc.government.bg/page.php?p=52&s=618

   Поздрави от Маркет Радио 🙂

 15. Граминя 2021-01-12 в 2:58 pm Отговор

  Аз не обичам са слушам радио но ако ми се плати за рекламата която мога да им направя бих слушала в моя търговски обект.

 16. Независим Продуцент 2021-03-30 в 12:02 pm Отговор

  Маркет Радио, а какво се случва, ако пускам МОЯ продукция? Профон, като дойде на проверка, ще ми даде ли 500лв?

  1. Маркет Радио 2021-03-30 в 1:25 pm Отговор

   Здравейте, ако пускате ваша продукция никой не може да има претенции. Виж за плащане от страна на Профон не можем да гарантираме 🙂

 17. Такси мен 2021-06-08 в 7:32 pm Отговор

  Такситата, маршрутките и частните автобуси, че и държавните, търговски обекти ли са?

  1. Маркет Радио 2021-06-10 в 3:18 pm Отговор

   Да, дори в последните редакции на закона, специално ги упоменаха …

 18. Yordan Danailov 2021-06-17 в 7:19 pm Отговор

  Добре, не става ясно, по какъв начин се разбира кое радио слушам?
  Как се разбира парите да отидат в БГ радио или Дарик, примерно?

  Защо по време на рекламите не ми съобщават, че е нужен лиценз
  и трябва да го заплатя? Може ли да се приеме че това е някакъв
  рекет/измама ако ползвателите на радиото не биват правилно
  уведомени че има 2000-20000лв глоба?

  Ако реша да заплащам за радио, не би ли трябвало да няма реклами?

  Контролният орган се храни с нашите данъци.
  Ние ако решим да заплащаме за радио, на чия сметка превеждаме парите?
  Контролният орган проверява ли паричният поток дали се движи до изпълнителите
  чиито права защитава?

  Ако реша че системите в България са странни и реша да слушам интернет радио, пак
  ли съм престъпник? (ако сметна че нямам специален писмен лиценз от интернет
  радиото, просто на него си пише „free internet radio“). Може ли някой да ме глоби
  понеже съм отворил Winamp радио селектор и съм избрал едно от 13 000 безплатни
  радиа?
  От мен се очаква да съм пратил 13 000 писма на всяко от селекцията с въпрос
  дали мога да пусна музиката му в обект с 2-ма служители и 1 потенциален клиент?

  Ако радиото е интернет такова, което е обявило че е безплатно, то може ли чиновник
  да изпълни непосилна глоба от 2000-20000лв понеже не вижда
  документи за него?

  Бих се радвал да получа отговор, тук, да е видим за всички други.

  1. Маркет Радио 2021-06-18 в 3:00 pm Отговор

   Здравейте, трябва да направите разлика межди източника на музиката (ефирно радио, youtube, winamp) и начина на използване. Никой няма да ви санкционира, ако използвате музиката за лични нужди или некомерсиално. Когато я използвате в търговски обект (без значение от източника), тогава се дължи лицензионна такса за публично изпълнение.

  2. Maria 2021-07-01 в 11:33 pm Отговор

   Плащането, което дължите, няма нищо общо с радиото (или каквато и да било друга медия, която ползвате). Парите се разпределят като възнаграждение за авторите и изпълнителите на музика. В случая Вие и радиото сте от една и съща страна на закона – и Вие, като собственик на търговски обект, в който искате да звучи музика, и радиото – като медия, която иска в нейния ефир да звучи музика, дължите възнаграждение на авторите, защото ползвате техния труд. Така че не плащате на медията, която пускате, а на дружествата, които управляват авторските и сродни права. Същото прави и радиото, за да лицензира правото да пуска музика в ефира си.
   По въпроса за контрола – да, проверява се къде се изплащат парите – законното лицензор са Музикаутор и Профон, от кого се плаща лиценза, за какъв период е лицензиран обектът и как възнагражденията се разпределят между авторите. Контролни функции имат Министерството на културата, ГДБОП.
   По темата за безплатните радиа ще Ви върна на първия въпрос – те са безплатни, защото слушателят не плаща за тях. Това изобщо не означава, че автоматично имате лиценз за музиката, която звучи в тях. За по-лесно: ако в магазина Ви дадат безплатна торбичка, в която да си отнесете продуктите вкъщи, това изобщо не означава, че няма да се наложи да си платите продуктите.
   По следващия въпрос – не, от Вас не се очаква да пуснете 13 хил. писма. Точно по тази причина има национални сдружения, чиято работа е тъкмо тази – там по силата на естеството на този сектор са концентрирани всички права върху всички музикални произведения на света (да, точно така). Лицензът, предлаган от Музикаутор и Профон, в една завка, т.е. едно писмо, Ви осигурява всички тях.
   По отношение на последния въпрос – безплатното радио, мисля да не повтарям същото нещо трети път.
   Поздрави!

 19. Маркет Радио 2021-07-12 в 2:19 pm Отговор

  Мария, радваме се че отделяте такова внимание на публикациите в страницата ни. Хубаво е и работодателите ви Профон/Музикаутор да започнат да пишат повече по темата – тогава ще имате поле за изява в техните постове 🙂

 20. Ivan 2021-10-09 в 11:25 pm Отговор

  А какво ще стане ако реша да си направя онлайн радио през shoucast, пускам песни които не са авторски и тръгна да го рекламирам, но не го използвам за търговски цели. Тогава как мога да бъда санкциониран и как по-точно може да се докаже, че радиото е мое?

 21. Иво 2023-02-05 в 11:45 am Отговор

  Ако се слушат на изпълнители който не са българи и не живеят на територията на България защо магазините да плащат ?
  Въобще за музика която не е от български изпълнители кой в България ощетявят ?

 22. Ивайло 2024-04-12 в 8:44 am Отговор

  Здравейте,
  Четох и прочитах и ми стана ясно в общи линии . Глобите ,фирмите събирачи , членове, Но никъде няма такса , цена , която се заплаща. По договаряне ли е ?
  Мерси.

  1. Маркет Радио 2024-04-12 в 12:59 pm Отговор

   Здравейте, цената се калкулира на базата на параметрите на обекта. За търговски обекти е на базата на търговската площ/ За заведения е на базата на места по категоризация. Ако ни изпратите данните за обекта на sales@marketradio.net – ще ви калкулираме цена. Поздрави от Маркет Радио!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.