Блог Публикация

Музика в търговски обекти – седем неща, които трябва да знаете (1/7)

outside-caffetteria-900
Музиката е неотделима част от живота на хората. С появата на евтин и сигурен начин за качествен запис и възпроизвеждане в началото на 20-ти век, музиката вече не е само изкуство, но и сериозен икономически сектор, генериращ ежегодно милиарди долари. Използването на музика в магазините и заведенията е масово разпространено и именно поради това е обект на редица задълбочени научни изследвания в страните, с най-развита икономика, където и най-малката грешка в бизнеса се наказва жестоко и води до загуби на милиони.

Поради многото задавани ни въпроси, започваме поредица от постове, посветени на темата „Използване на музика в търговски обекти“.
Ще се опитаме на разбираем език да ви въведем в темата и ще се радваме на вашите коментари и мнения.
Ето и първият пост с фокус върху въпроса ЗАЩО?

(1/7) ЗАЩО ЗВУЧИ МУЗИКА В ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ?

Установено е, че музикалния фон е успешен стимулатор на търговията и инструмент за привличане на клиенти, като това води до по-голям оборот и печалби. Но каква музика да пуснем и как става това у нас?

Достатъчно е да влезете в някой от многобройните молове в страната и ще бъдете посрещнати от мощна звукова вълна излъчвана като неописуема какафония. Това е резултатът от смесицата от музиката, с която се озвучават общите пространства на мола и тази, която звучи в отделните магазини. Естествено, всеки от собствениците на магазините смята, че ако заглуши със своята музика, тази на мола или на съседния магазин, клиентите ще влязат при него…

Друга честа практика е да се пускат радиостанциите, любими на персонала. Като пропуснем чисто субективния фактор и приемайки, че действително избраната програма е подходяща като музика за даден магазин, остава още един смущаващ фактор. Наред с музиката непрекъснато се излъчват и реклами, които често са на конкурентни магазини…

Днес в развитите икономики по света, професионалните практики на използване на музиката за целите на бизнеса са преминали фазата на дилетантството и се основават на сериозни проучвания, които са установили няколко безспорни факта:

Нивото на музикалния фон влияе както върху времето на пазаруване (престоя на клиентите в магазина);

Например за магазини, които предлагат нехранителни стоки е установено е, че високото ниво на музиката в магазина има неблагоприятно влияние върху клиента и той прекарва по-малко време в магазина. Интересен е обаче резултатът от изследванията при магазините за хранителни стоки. Проведените статистически проучвания при този тип магазин сочат, че въпреки негативното влияние на високото ниво на звука върху клиентите и съкращаването времето им на престой в магазина, това не оказва влияние върху размера на покупките. Така, въпреки че клиентите прекарват по-малко време в магазина, добре подбраната музика може да доведе до ефективно увеличаване броя на клиентите за единица време, преминали през касите и да увеличи приходите от нарасналия оборот.

Друг важен резултат от тези изследвания е, че прекалено тихата музика също влияе неблагоприятно върху престоя на клиентите и обема на продажбите. Най-негативни са резултатите, когато в магазините въобще не звучи музика. Това задържа клиентите възможно най-малко в магазина и се отразява негативно на оборота. Оттук и важността на възможността нивото на звука да бъде контролирано за постигане на оптимални резултати.

Използваният музикален жанр, също оказва влияние върху времето на престой в магазина по време на пазаруването;

Изследванията сочат пряка връзка между избрания музикален жанр за озвучаване на магазина и времето прекарвано от клиентите в пазаруване. Например музикални записи попадащи в ‘топ 40’, използвани за озвучаване на магазини водят до съществено по–дълъг престой на клиенти под 25 годишна възраст. Аналогичен ефект за тази група от купувачи – под 25 години, играе и използването на т.н. ‘лесна за слушане’ музика, довеждайки до съществено нарастване времето за пазаруване и престой в магазина, в сравнение на реално нужното им време за това.

За съжаление не винаги това са най-платежоспособните клиенти за редица магазини и именно поради това е важно музиката да бъде съобразена с музикалния вкус на съответната възрастова група на целевата група клиенти.

Едно проучване, проведено през 1990 г. показва, че в магазин за вино, в който звучи класическа музика, се наблюдава увеличение в общите приходи от продажби на клиенти в сравнение с периодите, когато е звучала поп музика. Интересното е, че жанрът музика в този случай не се отразява на времето на престой в магазина или обема на продажбите, но се отразява върху избора на клиента. Води до избор на клиентите да купуват по-скъпо вино, при озвучаване с класическа музика.

Темпото на музиката директно може да се отрази върху времето за пазаруване;

Експериментите, проведени през 80-те в два супермаркета в САЩ ( Milliman , 1982 ) и ресторанти ( Milliman , 1986 ) са показали, че имат по бавно движение на потока от клиенти. Когато се използва по-бавна музика за фон, което е довело до по-високи продажби за супермаркетите, тъй като по-бавното движение на клиентите из магазина им дава повече време за разглеждане на стоките, които те искат да закупят.

Обратно, при заведенията резултатите зависят от типа на заведението – повишени приходи имат само заведенията, които получават приходи от продажба на напитки, т.е. от баровете. При ресторантите от типа fast food, бавната музика води до намаляване на приходите, тъй като при тях е важно една маса да бъде използвана от повече клиенти за даден период от време. Проучванията сочат, че класическата музика може да е особено ефективна за покачване на приходите от продажби, но само при специфични марки и продукти, за които това е подходящо.

Заключение на Част (1/7)

Музиката е задължителен елемент от всеки търговски обект, но към нея трябва да се подходи професионално. Нивото, темпото и жанра трябва да се подбират според вида търговски обект и спецификите на продуктите. Положителният ефект от правилната комбинация е повишени продажби и по-висока удовлетвореност на клиентите.

В следващия пост, фокусът ще бъде върху въпроса „Трябва ли да заплащам за музиката в търговския обект?“.
А както всички знаем – това е един от най-интересните въпроси по темата 🙂

Коментар (1)

  1. […] предишните ни постове от поредицата, обсъдихме как влияе музиката върху бизнеса в търговските обекти, трябва […]

  2. […] предишните ни постове от поредицата, обсъдихме как влияе музиката върху бизнеса в търговските обекти, трябва […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.