Блог Публикация

Музика в търговски обекти – контрол и санкции в промените на ЗАПСП (6/7)

Поредната статия от поредицата ни „Музика в търговски обекти“ е провокирана от последните промени в Закона за Авторското Право и Сродните му Права (ЗАПСП). Тях можем да разделим условно в две групи:

 • В първата са промените в колективното управление на права, които основно интересуват творците и организациите, управляващи права.
 • Във втората група са промените свързани с контрола при използването на авторски и сродни права за публично изпълнeние при провеждането на концерти и озвучаването на търговски обекти.

В статията ще се фокусираме върху промените в контрола на търговските обекти.

Малко Предистория

Процесът довел до последните промени, започна с Директива 2014/26/ЕС на Европейския Парламент и на Съвета на Европа. Тя цели да повиши възможностите на правоносителите да печелят от своя труд и да контролират по-добре дейността на дружествата за колективно управление, в които членуват. Трябва да отбележим, че в директивата не се говори нищо за контрола – той е оставен на местното законодателство.
След голямо забавяне, България синхронизира законодателството си чрез промени в Закона за Авторското Право и Сродните му Права (ЗАПСП). С тях бяха приети и серия мерки за повишаване на контрола в сферата на публичното използване.

Контрол и Санкции – Текущо Състояние

До сега проверка, съставяне на констативен протокол и налагане на съответните санкции можеше да прави само и единствено инспекторатът на Министерство на културата – Дирекция „Авторско право и сродните му права“.

При проверката се установява каква музика звучи в проверявания обект и се изисква от управителя на обекта да бъдат представени договори за уредени авторски и сродни права за публично изпълнение.

В случай на констатирани нарушения се издават наказателни постановления, които при 1-во нарушение са от 2000 до 20000 лв. При 2-ро нарушение сумите са от 3000 до 30000 лв. , а при трето води и до временно затваряне на обекта.

Текущите проверки от Министерство на Културата ще продължат да се провеждат.

Контрол и Санкции – Нови Правила

С новите промени се появи и задължението на кметовете на общините да осъществяват допълнителен контрол относно наличието на предварително уредени права за публично изпълнение. Този контрол трябва да бъде осъществен най-малко веднъж годишно. Член 98 (третиращ установяването на нарушения) се разширява със следния текст:

Чл. 98в. SUP>1. (Нов – ДВ, бр. 28 от 2018 г., в сила от 30.12.2018 г.)

 1. Кметовете на общини упражняват контрол върху търговските обекти и туристическите обекти по чл. 3, ал. 2 от Закона за туризма за предварително уредените права за публично изпълнение на живо или чрез запис на произведения, на записани изпълнения, на звукозаписи, на записи на филм или на друго аудио-визуално произведение или на части от тях.
 2. Лицата, които стопанисват търговски обекти и туристически обекти по чл. 3, ал. 2 от Закона за туризма, при поискване най-малко веднъж годишно предоставят на кметовете на общини доказателства за отстъпените им права за публично изпълнение.
 3. При нарушение на ал. 2 на лицата, които стопанисват търговските или туристическите обекти по чл. 3, ал. 2 от Закона за туризма, се налага имуществена санкция в размер от две хиляди до десет хиляди лв.
 4. Нарушенията се установяват от длъжностни лица, определени със заповед на кмета на общината.
 5. Наказателните постановления се издават от кмета на общината.
 6. Имуществените санкции по ал. 3 се изпълняват по реда на чл. 98в, ал. 2, изречение първо и ал. 3. Петдесет на сто от приходите от имуществените санкции постъпват по сметката на Национален фонд „Култура“, а останалите приходи – по бюджета на съответната община.

Текстът е доста ясен, но е необходимо да направим следните пояснения:

 1. Ролята в контрола на Министерството на Културата се запазва.
 2. Длъжностните лица, определени от кмета на общината (инспектората) ще проверяват за „доказателства за отстъпените им права за публично изпълнение“ – валиден договор, лицензионни стикери и т.н.
 3. Проверките ще се провеждат поне веднъж годишно и 50% от санкциите ще влизат в бюджета на общината.
 4. Ако до сега целият екип проверяващи от Министерство на Културата беше под 10 човека, сега проверяващите само в София са над 200.
 5. Предвиден е гратисен период за подготовка на длъжностните лица, преди влизане на тези задължения в сила.

За клиентите на Маркет Радио

Клиентите на Маркет Радио, имащи валиден договор и лицензионни стикери, не трябва да предприемат никакви допълнителни административни действия. Те трябва:

 1. да имат копие от договора във всеки обект;
 2. да имат валидни лицензионни стикери на компанията, поставени на видимо място в обекта;
 3. да използват само музиката, предоставена от Маркет Радио.

При проверка от представители на Министерство на Културата или общинската администрация, да се предостави копието от договора и управителят на обекта да се свърже с нас.

Бъдете внимателни!

Преди време публикувахме информация за „мними инспектори“. Винаги внимавайте кой ви „проверява“ – това не могат да бъдат служители на търговски фирми и дружества за колективно управление. Информирайте ни и документирайте всеки такъв опит! Ето контактите на Инспектората на Министерството на Културата тук.

За Поредицата „Музика в търговски обекти“

В предишните ни постове от поредицата, обсъдихме как влияе музиката върху бизнеса в търговските обекти, трябва ли да се заплаща за нея и на кого. Разгледахме алтернативите пестящи пари и направихме малко примерни калкулации. Надяваме се и поредната ни статия да е била от полза.

 

Коментар (1)

 1. […] В началото на 2018 г., бяха направени съществени промени в Закона за Авторското Право и Сродните му Права (ЗАПСП). С тях бяха приети и серия мерки за повишаване на контрола в сферата на публичното използване. Всичко по темата можете да прочетете тук. […]

 2. Ирина Радева 2020-02-28 в 8:59 am Отговор

  Дължим ли такса за слушане на радио с търговския обект?

 3. […] Преди да изберете вашия подход, добре е да знаете какви са санкциите при установяване на нарушения. ЗАПСП ясно и точно регламентира, кой проверява за спазването на закона и какви санкции се налагат при установено нарушение. През 2018 г. правомощията за контрол бяха съществено разширени. С новите промени се появи и задължението на кметовете на общините да осъществяват допълнителен контрол относно наличието на предварително уредени права за публично изпълнение. Всичко за последните промени в контрола можете да прочетете в публикацията ни ПРОМЕНИ В КОНТРОЛА И САНКЦИИТЕ. […]

 4. […] Всичко за последните промени в контрола можете да прочетете в публикацията ни ПРОМЕНИ В КОНТРОЛА И САНКЦИИТЕ. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.