Блог Публикация

Spotify, YouTube или iTunes? Как да озвучим легално нашия магазин или заведение

blog-music-logos
Все повече и повече хора осъзнават значението и влиянието на музиката по отношение на търговията в магазините и в заведенията. Същевременно, времената са трудни за всички и всеки разход е от значение за мениджърите. За да спестят от разходите си за музика, мнозина се опитват да правят собствени плейлисти като използват собствени дискове или услугите, предлагани от Spotify, YouTube или iTunes. Правейки това, те са убедени, че са осигурили музиката, която е по техен вкус, при това без пари.

В същност всеки би си казал така, защото вече е много лесно да подредиш плейлиста от Spotify или iTunes и да пуснеш така подредените песни през своята oзвучителна система. За съжаление нещата не стоят така, защото когато се използва музика за публично изпълнение в търговски обекти, магазини или заведения без да са заплатени съответните права за публично изпълнение, това е незаконно.

Незаконно е, дори ако имате премиум абонамент за Spotify!
Така стоят нещата и когато пускате музика, от оригинално CD, което сте закупили.
Същото важи и за музика, която сте заплатили и свалили законно, например от iTunes.

За мнозина тази материя е изцяло непозната, а юристите, които имат достатъчно опит и са работили сериозно в областта на авторското право, са малко.
Проблемът е в това, че във всяка цивилизована държава, при публично изпълнение на музика в търговски обекти, предварително трябва да са заплатени и уредени авторските и сродни права върху музикалните произведения. Това, което всеки получава като права, когато заплаща абонамент за музикална онлайн услуга или при закупуване на дискове, са уредени права само за лично ползване, както е изрично изписано на всеки оригинален носител, или в общите условия за ползване на всички легални онлайн услуги.

По-просто казано, ползването на Spotify, както и на останалите онлайн платформи, по никакакъв начин не урежда музикални права за публично изпълнение на музика за легално озвучаване на магазин, заведение или друг търговски обект. Обичайното решение на този казус е, тези права да се заплащат на Организациите за Колективно Управление на Права (ОКУП). В различните страни от ЕС, те са различни. В някои има ОКУП на авторите, ОКУП на продуцентите, ОКУП на артистите-изпълнители, а в други страни, както е в България, към настоящия момент те са само две. Една на авторите – Музикаутор, и втора на продуцентите и артистите изпълнители – Профон.

За да използва легално музика в България в търговския си обект, всеки ползвател трябва да е договорил това и с двете дружества. Заплащайки на тези организации дължимите по техните тарифи суми за авторски и сродни права за публично изпълнение, всеки ползвател заплаща правата за всички каталози, представлявани от дружествата. В България това става по тарифи на двете дружества, които са одобрени от Министъра на Културата.

В различните държави, тарифите на дружествата са формирани въз основа на различен принцип. В някои, дължимата сума зависи от броя места, в други – от площта, а в трети – от броя на хората от персонала, които работят в озвучавания обект. По отношение на заведенията, вляние оказва не само броят на местата, но и категорията /броят звезди/ на заведението, както и неговият тип – ресторант, казино, нощен бар и др.

В България тарифите и на ПРОФОН и на МУЗИКАУТОР за магазините, са въз основа на търговската площ, а за заведенията цените по тези тарифи се определят от типа на заведението, броя места и неговата категория. Мениджърите на търговски центрове и молове трябва имат предвид, че права за публично изпълнение на музика трябва да се заплащат и за нетърговските площи, в които звучи музика, през които преминават купувачите в търговските центрове и моловете. Важно е да се знае, че когато музиката се използва за озвучаване на магазини или заведения, няма значение дали тя звучи от източник – озвучителна система, ТВ приемник или компютър. Правата за публично изпълнение, трябва да се заплатят отделно от абонамента за доставка на услугата (кабелна, сателитна телевизия или онлайн стрийминг)!

Едно добро решение при оптимизиран разход и легално озвучаване с подходяща комерсиална музика, за съответния бизнес е да се закупи подходящия музикален пакет от доставчик, който вече е уредил правата за публично изпълнение за музикалните записи, които използва, при стриктно спазане на чл. 58 от Закона за авторското право и сродните му права за България. Именно такова, 100% законосъобразно решение е закупуването и ползването на продуктите и услугите на МАРКЕТ РАДИО.

МАРКЕТ РАДИО предлага разнообразни музикални пакети и набор от услуги, свързани с професионалното легално озвучаване на магазини, заведения и други търговски обекти. Цената за магазините в пакетите е формирана въз основа на типа им или тяхната площ, а при заведенията от значение е вида на заведението и броя на местата в заведението. Важно е да се отбележи че при музикалните пакети на МАРКЕТ РАДИО, за разлика от МУЗИКАУТОР и ПРОФОН, категорията на заведенията е без значение и не оказва влияние върху цената!

Когато закупи пакети от МАРКЕТ РАДИО, всеки мениджър на обект решава изцяло въпроса с озвучаването на обекта – както по отношение на легалното използване на музика за озвучаване на търговски обекти и заведения, така и по отношение на качеството на използваната музика. Така, той напълно законно получава хубава музика на разумна цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.