Блог Публикация

Атлас

atlas-band-cut

АТЛАС

Група Атлас е създадена през 1985 г. Атлас се ориентира към актуалния по това време стил „ню уейв“. От тогава са едни от най-големите й хитове: „Есен“, „Песен за истината“. Началото на 90-те години са и най-успешни за „Атлас“. „Балкантон“ издава винилова плоча „БГ Рок-4“, в която едната от страните е с песни на Атлас. Вокал е от 1989г. е Дони, а пианист- Петър Попов. Скоро след това записват една от най-популярните български песни „Кукла“, която стои цели 64 седмици в класацията Топ 10 на БНР. Имат много концерти, ТВ участия и заслуженото признание – група номер 1 в страната за 1991 и 1992 година. Идват и първите международни участия – турне в Русия и рок-фестивал в Чехия.

След големия успех на песента „Кукла“ през 1992 г. излиза и първия едноименен албум, разпродаден в многохиляден тираж. Същата година издават и втория си албум „Полет над себе си“. Следват турнета и многобройни концертни участия, фестивали и завъртане на техни песни в програмите на VOA EUROPE. Хитовете от този албум са „Играта свърши“, „Сляпо момиче“.

През 1993 г. за вокал е поканен Жоро Сидеров. Атлас издават третия си албум “Не се предавай”. Песента „Спи своя сън“ печели пролетния радио конкурс на БНР, а английската версия на „Живот след смъртта“ звучи по BBC. Следва участие в новогодишния фестивал във Виена. През 1995 г. групата записва албума „Атлас 4“, като песните „След Нирвана“ и „Ден за ден“ са отново на върха на класациите.

В новото хилядолетие

От 2001 г. вокал на Атлас е Благовест Зерлиев. Същата година пускат на пазара „Колекция“, която съдържа три нови песни. През 2004 г. издават албума „Есенни цветя“, като едноименната песен и “Капка от любов” стават изключително популярни и застават начело на музикалните класации. Печелят и Първа награда на “Пролетния конкурс” на БНР през 2003 година с песента “Танцува тя сама”.

В края на 2009 година започват съвместно работа върху нов албум. От синглите към албума се наложиха: “Така се събужда денят” с първия в България 3D реален видеоклип и “Била си ти”, която спечели “Златна пролет” 2010.

През 2013-та с песента “Обичам дъжда над теб” Атлас отново печелят 1-ва награда на “Златна пролет” и участват с “Лято на екс” в конкурса “Бургас и морето 2013”.

През 2011-та излиза новият албум на “Атлас” – “Между вчера и утре”. Get Yourself Free от същият албум получи трета награда през март 2013 в международната класация BEAT 100.

През 2015 година основен вокал става Георги Арсов. С него Атлас записват песните “Двама с теб” и “Пак пак пак”. В момента групата е в състав:

  • Георги Арсов – вокал
  • Петър Писарски – китара
  • Иван Несторов – бас
  • Асен Драгнев – клавишни
  • Драгомир Ганчев – барабани

Атлас активно участват в концертния живот на страната и записват нова продукция, която ще бъде включена в албум по случай 30 годишнината от създаването им.

Линкове:

Профил: ReverbNation
Youtube: Група АТЛАС
Facebook: Група АТЛАС
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.