Блог Публикация

Музика в търговски обекти – седем неща, които трябва да знаете (4/7)

Photo credit: Paul Winch-Furness

ИМА ЛИ АЛТЕРНАТИВА ЗА УРЕЖДАНЕ НА МУЗИКАЛНИТЕ ПРАВА ЗА МУЗИКА В ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ?

В предишният ни пост обсъдихме „обичайното решение“, към което прибягват търговските обекти при озвучаване с музика с уредени права. То е тези права да се заплащат на Организациите за Колективно Управление на Права (ОКУП). В България това са ПРОФОН и МУЗИКАУТОР, като обектите трябва да сключат договори с всяко едно от двете дружества. След като го направи, обектът придобива така наречения СВЕТОВЕН ЛИЦЕНЗ (правото да слуша цялата световна музика). В допълнение, ако обектите искат да им бъде доставена музикална програма – трябва допълнително да закупят тази услуга от специализирани фирми. Днес ще говорим за алтернативите, които имат управителите и собствениците на обекти.

Алтернативите

В различните страни от ЕС са в сила различни законови изисквания при уреждане на правата за публично изпълнение на музика. С приемането на Директива 2014/26/ЕС, са заложи съществена промяна в правната рамка на колективното управление на права в Европа. Една от целите на директивата е създаването на алтернативи за лицензирането на публичното изпълнение в търговските обекти.

Българският Закон за Авторското Право и Сродните му Права (ЗАПСП) се синхронизира с Директива 2014/26/ЕС през месец март 2018 година. С тази промяна се създаде възможност за регистрирането на така наречените „Независими Дружества за Управление на Права“ (НДУП). Те се регистрират от Министерство на Културата и то поддържа публичен регистър на тези дружества.

Новите независими дружества дават възможност за оптимизиране на разхода и легално озвучаване с подходяща комерсиална музика, за съответния бизнес (НЕЗАВИСИМ ЛИЦЕНЗ). Схемата на работа е проста – обектът закупува подходящ музикален пакет от доставчик, който вече е уредил правата за публично изпълнение за музикалните записи директно с артистите/правоносители. Обикновено в предоставената услуга е включен и специално разработен стрийм (онлайн радио), подходящ за съответния тип обекти.

Компаниите, които са регистрирани като „Независими Дружества за Управление на Права“ (НДУП), можете да видите на страницата на Министерство на Културата. При тях, музикалният каталог е с ограничен брой записи, които са подбрани конкретно и професионално, с насоченост към озвучаване на магазини, заведения и други търговски обекти. Цената за услугата се формира в зависимост от договорите на съответната компания с правоносителите и нейната фирмена политика. По този начин, основната разлика със световния лиценз е, че заплащате само за това, което използвате.

МАРКЕТ РАДИО работи с каталог на независимото дружество за управление на права Ес Си Ай Технолоджи ЕООД (Удостоверение: 95-00-3 / 14.11.2018 г.) и музикалния издател Токсити Пъблишинг ЕООД. Цялата услуга е организирана, като електронна онлайн палтформа. Ползвателят директно може да калкулира цената си за озвучаване с музикален пакет. Пакетите са според вида обект, периода на договора, квадратурата, местата и др. Те могат да поръчат и използват онлайн, а компанията предлага и серия допълнителни услуги.

ПРЕДИМСТВА

  • Цената за озвучаване на обекта е много по-ниска, в сравнение с цените на ОКУП (ПРОФОН и МУЗИКАУТОР), поради факта че се работи с подбрани каталози от музикални произведения.
  • Освен по-ниската цена, ползвателя получава 24 часови музикални програми с подбрана жанрова музика и без реклами.
  • Ползвателят сключва само един договор, с който уреждат напълно всички музикални права. При ОКУП договорите са два и са с отделните дружества за двата вида права.
  • В рамките на сделката могат да се използват серия от допълнителни услуги, като индивидуална програма, запис на рекламни спотове и т.н.

НЕДОСТАТЪЦИ

  • Ограниченият брой (обикновено до 10-12 000 музикални записа) в представлявания каталог на тези компании.
  • Най-новите световни хитове не присъстват в каталога. Обикновено компаниите предлагат професионално подбрани плейлисти с цел озвучаване на търговски обекти. Поради тази причина, не винаги удовлетворят изискванията на обекти, които искат да се озвучават с последните хитове от Billboard или UK Top 40.

В заключение можем да кажем, че и двата подхода (ОКУП и алтернативен) имат предимства и недостатъци. Изборът зависи от това, от каква музика и услуга се нуждаят търговските обекти. Не на последно място, важен фактор е и цената.

И накрая, отново за санкциите и инспекторите

Преди да изберете вашия подход, добре е да знаете какви са санкциите при установяване на нарушения (а е не са малки и достигат до 20 000 лв.). ЗАПСП ясно и точно регламентира, кой проверява за спазването на закона и какви санкции се налагат при установено нарушение. През 2018 г. правомощията за контрол бяха съществено разширени, като се запазиха и текущите задълженията по проверки на Министерство на Културата. С новите промени се появи и задължението на кметовете на общините да осъществяват допълнителен контрол относно наличието на предварително уредени права за публично изпълнение. Всичко за последните промени в контрола можете да прочетете в публикацията ни ПРОМЕНИ В КОНТРОЛА И САНКЦИИТЕ.

В следващия пост, ще разгледаме ФОРМИРАНЕ И СРАВНЕНИЕ НА ЦЕНИ ЗА ОЗВУЧАВАНЕ НА ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ.

Коментар (1)

  1. […] обекти, трябва ли да се заплаща и на кого, и какви са алтернативите за легално озвучаване на обектите. В този пост ще […]

  2. […] ли да се заплаща за нея и на кого. Разгледахме алтернативите пестящи пари и направихме малко примерни […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.