Блог Публикация

Музика в търговски обекти – седем неща, които трябва да знаете (4/7)

Photo credit: Paul Winch-Furness

ИМА ЛИ АЛТЕРНАТИВА ЗА УРЕЖДАНЕ НА МУЗИКАЛНИТЕ ПРАВА ЗА МУЗИКА В ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ?

В предишният ни пост обсъдихме „обичайното решение“, към което прибягват търговските обекти при озвучаване с музика с уредени права. То е тези права да се заплащат на Организациите за Колективно Управление на Права (ОКУП). В България това са ПРОФОН и МУЗИКАУТОР, като обектите трябва да сключат договори с всяко едно от двете дружества. В допълнение, ако обектите искат да им бъде доставена музикална програма – трябва допълнително да закупят тази услуга от специализирани фирми. Днес ще говорим за алтернативите, които имат управителите и собствениците на обекти.

Алтернативите

В различните страни от ЕС са в сила различни законови изисквания при уреждане на правата за публично изпълнение на музика. В някои от тях, например Румъния, законът изисква те да се уреждат единствено и само чрез договори сключени с ОКУП. В Холандия ОКУП са създали трето дружество, чиято единстевна задача е да сключва договори с ползвателите и да събира приходите. Впоследствие то преразпределя тези средства между отделните ОКУП.

В България с последните промени на ЗАПСП от 2011 г., бяха направени корекции в духа на Директивите на Европейската Комисия. Даде се възможност всеки мениджър или собственик на обект, да уреди правата само за използвания от него музикален каталог. Това става, като сключи договор с компания, която е договорила всички музикални права за тези музикални произведения директно с всеки един от правоносителите.

Това решение дава възможност за оптимизиране на разход и легално озвучаване с подходяща комерсиална музика, за съответния бизнес. Схемата на работа е проста – обектът закупува подходящ музикален пакет от доставчик, който вече е уредил правата за публично изпълнение за
музикалните записи, които използва. Обикновено в предоставената услуга е включен и специално разработен стрийм, подходящ за съответния тип обекти.

За съжаление броят на компании, които могат да предложат напълно законно тази услуга е ограничен. При тях, музикалният каталог е с ограничен брой записи, които са подбрани конкретно и професионално, с насоченост към озвучаване на магазини, заведения и други търговски обекти. Цената за услугата се формира в зависимост от договорите на съответната компания с правоносителите и нейната фирмена политика.

При МАРКЕТ РАДИО, цялата услуга е организирана, като електронна онлайн палтформа. Ползвателят директно може да калкулира цената си за озвучаване с музикален пакет. Пакетите са според вида обект, периода на договара, квадратурата, местата и др. Те могат да поръчат и използват онлайн, а компанията предлага и серия допълнителни услуги.

ПРЕДИМСТВА

  • Цената за озвучаване на обекта е по-ниска, в сравнение с цените на ОКУП (ПРОФОН и МУЗИКАУТОР), поради факта че се работи с подбрани каталози от музикални произведения.
  • Освен по-ниската цена, ползвателя получава 24 часови музикални програми с подбрана жанрова музика и без реклами.
  • Ползвателят сключва само един договор, с който уреждат напълно всички музикални права. При ОКУП договорите са два и са с отделните дружества за двата вида права.
  • В рамките на сделката могат да се използват серия от допълнителни услуги, като индивидуална програма, запис на рекламни спотове и т.н.

НЕДОСТАТЪЦИ

  • Ограниченият брой (обикновено до 10-12 000 музикални записа) в представлявания каталог на тези компании.
  • Най-новите световни хитове не присъстват в каталога. Обикновено компаниите предлагат професионално подбрани плейлисти с цел озвучаване на търговски обекти. Поради тази причина, не винаги удовлетворят изискванията на обекти, които искат да се озвучават с последните хитове от Billboard или UK Top 40.

В заключение можем да кажем, че и двата подхода (ОКУП и алтернативен) имат предимства и недостатъци. Изборът зависи от това, от каква музика и услуга се нуждаят търговските обекти. Не на последно място, важен фактор е и цената.

И накрая, отново за санкциите и инспекторите

Преди да изберете вашия подход, добре е да знаете какви са санкциите при установяване на нарушения. ЗАПСП ясно и точно регламентира, кой проверява за спазването на закона и какви санкции се налагат при установено нарушение.
Проверка, съставяне на констативен протокол и налагане на съответните санкции прави само и единствено инспектората на Министерство на културата – отдел ИАП. Това се извършва в присъствието на представител на полицията и експерт. Установява се каква музика звучи в проверявания обект и се изисква от управителя на обекта да бъдат предоставени договорите за музикални права за публично изпълнение.

В случай на констатирани нарушения се издават наказателни постановления, които при 1-во нарушение са от 2000 до 20000 лв. При 2-ро нарушение сумите са от 3000 до 30000 лв , а при трето води и до временно затваряне на обекта.

В края на миналата година публикувахме информация за „мними инспектори“. За да сте сигурни кой ви проверява, ето контактите на Инспектората на Министерството на Културата тук.

В следващия пост, ще разгледаме „СЪСТОЯНИЕТО НА ПАЗАРА И КАК РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ОБЕКТИ ПОДХОЖДАТ КЪМ МУЗИКАТА?“.

Коментар (1)

  1. […] обекти, трябва ли да се заплаща и на кого, и какви са алтернативите за легално озвучаване на обектите. В този пост ще […]

  2. […] ли да се заплаща за нея и на кого. Разгледахме алтернативите пестящи пари и направихме малко примерни […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.