Блог Публикация

МУЗИКАТА – ключът към новия начин за маркетинг и продажби

blog 1
От хилядолетия музиката е неотделима част от живота на хората. Тя присъства в нашия живот като изкуство и мощен стимулатор на човешките усещания, като влияе пряко върху нашето настроение и душевно състояние.

С появата на евтин и сигурен начин за качествен запис и възпроизвеждане в началото на 20-ти век, музиката вече не е само изкуство, но и сериозен икономически сектор, генериращ ежегодно милиарди долари. Наред с това, тя се е е превърнала и в успешен стимулатор на търговията и инструмент за привличане на клиенти. Днес в развитите икономики по света, професионалните практики на използване на музиката за целите на бизнеса са преминали фазата на дилетантството и се основават на сериозни проучвания. Множество маркетингови и търговски експерти по света, разработват модели, чрез които обкръжаващата за клиента среда в търговския обект да го стимулират към покупка и консумация, повишавайки печалбите, чрез нарасналия обем на продажби.

За съжаление, в България са единици компаниите, които се обръщат към специалисти при избора на музика за озвучаване на своите магазини или заведения. Това се основава на убеждението на българските бизнесмени, че след като са започнали бизнес, те разбират от всичко…
Дори големи търговски вериги, за които се предполага, че се управляват от професионално подготвени мениджъри, основният критерий , когато става въпрос за това, дали в техните обекти да звучи музика е, ако може това да стане безплатно. Може би това е причината, вместо да ни задържи в някои магазини, въпреки предлагания богат избор от стоки, музиката да ни накара, да напуснем съответния магазин по най-бързия начин и да се замислим дали да се върнем пак.

Достатъчно е да влезете в някой от многобройните молове в страната и ще бъдете посрещнати от мощна звукова вълна излъчвана като неописуема какафония, в резултат на смесицата от музиката, с която се озвучават общите пространства на мола и тази, която звучи в отделните магазини. Естествено, всеки от собствениците на магазините смята, че ако заглуши със своята музика, тази на мола или на съседния магазин, клиентите ще влязат при него… Ако някой, от съответните инспекции по условията на труд си направи труда да измери нивото на децибелите в някой от тези магазини, ще установи, че те са близки до тези на излитащ самолет.

Друга честа практика е, в търговски обекти да се озвучават, като се пускат радиостанциите, любими на персонала. Като пропускам чисто субективния фактор и приемайки, че действително избраната програма е подходяща като музика за даден магазин остава още един смущаващ фактор.  Наред с излъчваната музика, непрекъснато се излъчват и реклами, които често приканват клиентите на магазина, в който звучи избраната радиостанция, да посетят конкурентни магазини.

Темата е обширна и важна. Именно поради това е обект на редица задълбочени научни изследвания в страните, с най-развита икономика, където и най-малката грешка в бизнеса се наказва жестоко и води до загуби на милиони.

В крак с най-новите световни тенденции в тази област, и за да отговорим на клиентските нужди, ние създадохме МАРКЕТ РАДИО. Със своите музикални програми, жанрово подредени и формирани програми, МАРКЕТ РАДИО дава възможност на нашите клиенти да озвучават своите обекти с подходящата музика, без да натрапват на клиентите си реклами на конкуренти.
За търговските вериги с повече обекти, световната практика сочи, че най-работещото и изгодно решение е, те да имат собствена музикална програма. Така, те да могат да излъчват подходящата по жанр и темпо музика, като същевременно наситят програмата си без ограничение, с необходимите рекламни послания, за предлаганите от тях продукти и услуги.

През последните 60 години в САЩ и Европа са проведени редица академични изследвания върху влиянието на музикалния фон в търговските обекти – магазини и заведения. Тези изследванията недвусмислено сочат, че темпото, силата на възпроизвеждане и избраните музикални жанрове за озвучаване, оказват значително въздействие върху времето на престой на клиентите в магазините и заведенията. Гореспоменатите фактори осезаемо влияят върху броя и обема на покупките и консумацията. Доказано е, че музиката оказва благоприятно или негативно въздействие и по отношение задържането на клиентското внимание върху отделните брандове, марки и отделни продукти.

В нашата работа ние се базираме на нашия професионален опит, както и на практиките, изградени въз основа на заключенията на водещи изследователите в областта на влиянието на музиката върху човешкото поведение. Ние следим и анализираме резултатите от провежданите изследвания и развитието на технологиите, като прилагаме това ноу-хау в разработването и усъвършенстването на нашите продукти и услуги.

Целта на нашите продукти и услуги е успешното използването им в търговските Ви обекти, да доведе до повишаване на Вашите продажби.

За да отговорим на клиентските изисквания, ние разработихме и успешно прилагаме различни технологични решения за създаване и доставка на музикални, както и индивидуални – фирмени – аудио-визуални програми. В зависимост от целите и възможностите на нашите клиенти, ние можем да им предложим различни модели на доставка на услугата, като ОНЛАЙН, ОФЛАЙН и ХИБРИДНА ДОСТАВКА.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.